Hoerenlopers

Pessers stelt op 30 mei een moralistische campagne voor om "het geweten van hoerenlopers aan te spreken en ze bewust te maken van hun medeplichtigheid aan de instandhouding van een crimineel systeem dat vrouwen en kinderen degradeert en psychisch verminkt." Mee eens.

Op een zonnige dag liep ik met een vriendin van de Nieuwmarkt naar de Bijenkorf over de Wallen en we merkten weer eens op hoe deprimerend die buurt is; hoe de aanblik van die vrouwen achter de ramen en de mannen in de steegjes je goede humeur verknalt. De sexverkoop zou vervangen moeten worden door meer leuke winkeltjes en restaurantjes. Een hoerenloper ving dit gesprekje op en zei "Ja, jij hebt makkelijk praten met zo'n mooi meisje. Dat is niet haalbaar voor iedereen. Voor ons zijn er hoeren." De door Pessers beschreven pragmatische 'realisten' zullen onder de hoerenlopers zelf kennelijk veel aanhang kunnen vinden.

Frappant was de impliciete boodschap dat iedereen 'recht op seks' heeft. Niet tegen elke prijs, maar tegen een realistische marktprijs. Als de man in kwestie er sympathieker uit had gezien had ik hem vast bemoedigend toegesproken in de geest van mijn oma's uitspraak: "er is geen pot zo scheef of er past wel een dekseltje op". Maar dat veronderstelt uitstel van behoeftenbevrediging. Een overheidscampagne daarvoor sluit niet echt aan op de heersende moraal van vandaag.

Een Franse vriendin wilde hier voor de lol stiekem hoerenlopers fotograferen, totdat ze merkte dat de hoerenlopers zich vaak niet eens schamen als zij hen 'betrapt'. Een deprimerende buurt.

ReindeR Rustema - AMSTERDAM

Gepubliceerd in de Volkskrant van zaterdag 10-6-2000, p. 21 Schrijf je eventuele commentaar in het gastenboek. Bedankt.

Zie ook mijn verkiezingsprogramma. Ik pleit voor het opheffen van raamprostitutie ten gunste van legale clubs, escortservices. 'Tippelzones' en 'afwerkplekken' alleen op de afgesloten terreinen van legale vergunninghouders.

home