Kamer van Koophandel

Van 2000 tot 2005 stond ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel omdat ik dacht dat het nuttig zou zijn. Het hoort nu eenmaal bij het starten van een bedrijf, een gang naar de Kamer van Koophandel. Helaas, het kost alleen maar geld, maar ik krijg er niks voor terug. Ze lobbyen bijvoorbeeld bij de gemeente voor de belangen van de meerderheid van de ingeschrevenen, maar dat zijn niet mijn belangen. Ik ben meer gebaat bij een interessant en levendig cultureel klimaat in de stad dan bij automobiliteit bijvoorbeeld.

Het storendste is vooral dat ze geld verdienen met mijn gegevens en dat ik geld moet betalen voor gegevens die zij verzamelen. Gegevens die via het web vaak gratis en actueler op te vragen is, alleen zonder hun stempel. Ook krijg ik allerlei ongevraagde, onpersoonlijke in bulk verstuurde post van derden die denken mij iets te kunnen verkopen. Voornamelijk kantoorbenodigdheden. Als je eenmaal ingeschreven staat is dat niet meer terug te draaien, want die databases die ze verkopen blijven nog lang in gebruik.

Als ze me nou een postbus aanbieden voor mijn fysieke post, dan zou het lidmaatschap z'n geld waard zijn. Dan hoeven bedrijven ook niet een hele stapel post te versturen naar mogelijk geïnteresseerden. Je gaat naar de Kamer van Koophandel balie en je krijgt een pakketje met reclamefolders, gratis monsters en je persoonlijke post. Als je je post niet komt ophalen krijg je die folders ook niet, dat scheelt al een boel verspilling. De post zoek je ter plekke uit en wat je niet meeneemt geef je terug. Die kunnen de marketeers dan gaan uitzoeken om hun boodschap op aan te passen en mogelijk opnieuw te gebruiken.
Zoiets is ook handig voor iedereen die post wil sturen naar een bedrijf. Als de Kamer van Koophandel afspreekt met alle postbedrijven en koeriers dat ze de post ontvangen voor alle bedrijven in hun regio dan hoef je alleen maar de naam van het bedrijf en de stad erop te zetten. Zijn ze niet ingeschreven, dan gaat de post retour afzender. Een volgende stap is dat ze de post scannen en je het via een website kan zien. Een mailtje met een beschrijving van het poststuk is het minste, dan weet je of het zin heeft om je postbus te gaan legen. Niet dat het voor mij persoonlijk nodig is, want ik zorg ervoor dat ik zo min mogelijk papieren post ontvang en dat lukt aardig.

home