Hier mijn publicaties in volgorde van belang, gegroepeerd per thema. Zie ook het archief van de bij deze pagina horende 'gepubliceerd'-mailinglist. Alleen niet compleet, zie eerdere postings in dit archief Neem een abonnement om de laatste publicaties van mij in uw mailbox te ontvangen. Er is ook een RSS-feed bij Mail-Archive.
Burger is beter af zonder politieke partijen (txt) of in NRC Handelsblad van 11 april 2005 (NRC login nodig)
Politici begrijpen potentie internet nog steeds niet (txt) (html) in NRC Handelsblad van 10 december 2002 (NRC login nodig)
Sociaal virus een column tegen Orkut in Webwereld van week 8 (20 februari 2004), ook ter discussie gezet in xs4all.general en nettime-nl
Leve QWERTY! (pdf) in de Technologiekrant april 2006
Televisie is een luxeproduct en heeft geen nutsfunctie (txt) (html) in NRC Handelsblad van 19 juni 2004
Staat moet burgers vrijwaren van spam (txt) in de Volkskrant van 3 juni 2003
Big Brother als pure televisie (txt) (html) verschenen in de essaybundel "Reality Soap! Big Brother en de opkomst van het multimediaconcept", M. Reesink, I. Meijer (eds.) bij uitgeverij Boom. ISBN 9053526099 f37,50. Ook gepubliceerd in Soundscapes, herfst 2000
Reacties: De toekomst van de echte televisie van Fenna Bontje, een e-mail interview van Helen Sever voor een scriptie over Reality TV.
FAQ over het Publiek Domein geschreven bij de Waag Society, samen met onder andere Eric Kluitenberg.
In tien jaar van digitale stad naar anarchistisch dorp (txt) in het Nederlands Dagblad van 15 januari 2004 over tien jaar De Digitale Stad, met Michiel Leenaars, Joost Flint en ik als geïnterviewden.
De snelle opmars van het politieke weblog in Spits van 5 februari 2004 door Koen Voskuil en Grieteke Meerman met een korte quote:
Internetdeskundige Reinder Rustema ziet het weblog echter nog niet gauw verdwijnen: "Je ziet het draagvlak van de politieke partijen afkalven en het individu steeds belangrijker worden in de politiek. Een weblog is volgens Rustema "het ideale instrument om rechtstreeks met de kiezer te communiceren, zonder televisie of krant als intermediair.'' En, nog een voordeel volgens Rustema: "Ze laten je uitpraten op je weblog. Het is een dankbaar publiek.''Alleen zei ik toen niet weblog maar 'persoonlijke website per politicus', zoals ik die heb met rustema.nl. Het ging over weblogs, dus is dat er iets anders ingekomen.
Voor mijn publicaties in het Engels zie mijn 'published' pagina.